Hindeloopen

Het magische straatbeeld van pittoresk Hindeloopen: gezellige straatjes, karakteristieke geveltjes en houten bruggetjes over de smalle grachten. De vele ateliers maken van de oude Elfstedenstad een kleurrijk geheel. De oude haven met zijn gezellige terrasjes wordt door menigeen graag bezocht.

Hindeloopen was vroeger een gesloten gemeenschap met een eigen cultuur, taal en unieke klederdracht. Het stadje was, én is, bekend in Nederland en daarbuiten vanwege zijn rijk beschilderde meubelen en andere voorwerpen. Deze bijzondere volkskunst maakte het stadje in de 17e en 18e eeuw erg welvarend, wat nu nog steeds te zien is aan de kapitale kapiteinshuizen.
Andere markante gebouwen zijn het Hidde Nijland Museum, de monumentale sluiswachterswoning uit 1619 met zijn zogenaamde leugenbank, de hervormde kerk uit 1632 en de Westertoren uit 1593.

Elfstedenstadje met een uniek karakter
Hindeloopen is een van de kleinere Friese Elfsteden, maar het heeft een geheel eigen karakter. Dit komt tot uitdrukking in de bijzondere geschiedenis, aparte woon- en leefcultuur, kleurrijke klederdracht en eigen taal.

Amsterdam, Scandinavië en Rusland
In de 17e en 18e eeuw was het grootste deel van de mannelijke bevolking van Hindeloopen betrokken bij de handel en zeevaart naar Scandinavië en Rusland. Mede door de band met de wereldstad Amsterdam kwam Hindeloopen in de 17e en 18e eeuw tot grote bloei. De stad had een grote vloot van ruim 100 schepen die de wereldzeeën bevoeren en telde in de bloeitijd ± 2300 inwoners tegen nu ca. 850.

Van belangrijke handelsstad naar toeristische bestemming
In de 19e eeuw eindigde de bloeiperiode. De handelslieden en schippers vertrokken naar Amsterdam en Hindeloopen werd een arm vissersstadje.

In de loop van de 20e eeuw ging het langzamerhand weer beter met Hindeloopen door de opkomst van het toerisme. In de stad zelf zijn nog veel herinneringen aan de glorietijd van Hindeloopen te zien. U vindt er bijvoorbeeld enkele grootschippershuizen met daarachter de typische likhúzen, een zomerhuisje van de grootschipper’s vrouw, waarin zij ’s zomers met haar kinderen woonde zolang haar man op zee was.

Meer wetenswaardigheden over de woon- en leefcultuur van Hindeloopen door de eeuwen vindt u in Museum Hindeloopen. De haven is nog steeds de plek waar zich een groot deel van het dagelijks leven afspeelt. Op de haven vindt u het Sylhús (de sluiswachter-woning) met de karakteristieke basculebrug. De aan het Sylhús vast gebouwde leugenbank is de ontmoetingsplaats voor de mannelijke Hindelooper bevolking.

Stijlvolle klederdracht & schilderkunst
Hindeloopen had vroeger zijn eigen klederdracht. Tegenwoordig toont alleen de folkloristische zang- en dansgroep “Aald Hielpen” (de oudste klederdrachtgroep in Nederland, opgericht in 1912) de kleurrijke klederdracht nog tijdens optredens in Hindeloopen of ver daarbuiten. Ook de Hindelooper schilderkunst is wereldwijd bekend.

Een wandeling door het oude centrum voert u langs mooie authentieke gebouwen. Een aantal bezienswaardigheden zijn:

  • Sylhús (sluiswachterswoning)
  • Leugenbank
  • KNRM
  • Doopsgezinde kerk “De Kleine Vermaning”
  • Doopsgzinde kerk “De Grote Vermaning”
  • Commandeurswoningen & Likhûzen
  • Nederlands Hervormde kerk & Westertoren
  • Voormalige stadhuis / Museum Hindeloopen
  • Oude stadhuis
  • Wipbrug
  • Vondelingenplein
  • Monument op de havenkade

Wind- en kitesurfen zijn populaire watersporten die jong en oud veel plezier en een ware adrenalinekick geven.  Hindeloopen is langs de Friese IJsselmeerkust een van de plaatsen waar (kite)surfers hun hart ophalen.